Tesla Motors uvažuje o zvyšování své roční produkce

30/10/2012 18:29

Severoamerická společnost Tesla Motors zvažuje zvýšení roční produkce elektromobilu Model S v případě, že tempo poptávky ze strany zákazníků zůstane stejné jako doposud.

 

Tesla Motors již koncem loňského roku uvedla, že v letošním roce vyrobí 5.000 elektromobilů modelové řady Model S, i když podle původních plánů mělo vzniknout jen 500 vozů ověřovací série.

Letošní plán 5.000 vozů bude s největší pravděpodobností dodržen, ale s ohledem na aktuální poptávku má Tesla Motors velké plány pro příští rok. Původně mělo být v roce 2013 vyrobeno 20.000 vozů, ale očekává se, že bude plán produkce navýšen na 30.000 vozů.

Za rozhodnutím o navýšení produkce pro příští rok stojí mimo jiné i skutečnost , že čekací doba na Model S se pohybuje od 10 do 11 měsíců. S tím souvisí i nutnost výrazného zvýšení rychlosti výroby, aby mohl být plán na rok 2013 splněn.

 

I přes velkou poptávku po elektromobilu Model S a zisku z tohoto modelu vykázala společnost Tesla Motors za druhé čtvrtletí čistou ztrátu 105,6 milionu dolarů. Před zahájením výroby elektromobilu Model S byl totiž jediným zdrojem příjmu pro společnost dnes již nevyráběny Tesla Roadster a prodej konstrukčních řešení pohonných systémů pro elektromobily značkám Toyota a Mercedes-Benz.

Svou budoucnost nehodlá společnost Tesla Motors stavět pouze na modelové řadě elektromobilu Model S, ale svou nabídku chce rozšiřovat. Nejnovějším příspěvkem bude letos v únoru představený crossover Model X, který má na trh dorazit začátkem roku 2014. Po něm má následovat menší elektrický sedan postavený na třetí generaci platformy vyvinuté společností Tesla Motors.